> Kim Buldu? > Daktilo ne zaman icat edildi? Daktilo kim tarafından icat edildi?

Daktilo ne zaman icat edildi? Daktilo kim tarafından icat edildi?

Eklenme Tarihi : 07-04-2022 21:09
Günümüzde kullanılırlığını yitirsede yakın geçmişte sıklıkla kullanılan daktiloyu kim icat etti? Daktilo neden icat edildi? Daktilo tarihi...

Daktilo nedir?
Klavye ve mürekkepli bir sistem yardımı ile kağıda yazı basan bir makinedir.
Daktilo icat tarihi
Bilim ihtiyaçtan doğar sözü daktilonun icadında da kısmen geçerli diyebiliriz. Aslında daktilonun ilk kağıt üzerinde tasarım düşüncesi Henry Mill tarafından oluşturulsada İlk daktilo Pelegrino Turri tarafından sevgilisinin gözleri görmediği için icat edilmiştir. Turri, bu icadını 1808 yılında gerçekleştirdi. Bu ilk daktilo pek pratik değildi ve el yazısıyla yazmak daha kolaydı. 1829 yılında William Austin Burt tipografi makinesini icat etti ve Daktilo tarihi açısından yeni bir bakış açısı ortaya konulmuş oldu. Tipografi yazı makinesinin daktilo gibi tuşları yoktu çevirmeli bir mekanizmayla yazılar kağıda dökülüyordu.
İlk tuşlu daktilo patentini 1855 yılında G. Ravizza almıştır.
İlk pratik daktilo Amerikalı mucit Sholes tarafından 1868 yılında icat edildi. Bu icattan kısa bir süre sonra 1878 yılında Remington dikiş makinesi üzerine yerleştirilmiş pedal ile çalışan daktilo icat etmiştir. Fakat bu daktilonun çok pahalı olması ve bekleneni karşılayamaması üzerine piyasada karşılık bulamamıştır.  
Sholes'in yaptığı icatı inceleyen Thomas Edison daktilonun elektrikle çalışabileceğini öne sürdü ve 1872 yılında ilk elektrikli daktiloyu icat etti ve patentini aldı.
Uzun denemeler sonrasında elektrikli daktilo 1930 senesinde seri üretime kavuşmuş oldu. Mekanik daktilo, elektrikli daktilo ve elektronik daktilo çeşitleri bulunmaktadır.  

.
Tüm Yorumları Gör (0)