> 'EN'ler (sıralama) > Dünyanın En Zengin ülkeleri | En zengin ülkeler 2022 | En zengin 20 ülke

Dünyanın En Zengin ülkeleri | En zengin ülkeler 2022 | En zengin 20 ülke

Eklenme Tarihi : 14-11-2022 21:35
Dünyanın en zengin ülkesi hangisi?

2022 yılının GDP yani Gayrisafi yurtiçi hasıla verilerine göre belirlenen en zengin ülkeler sıralaması şöyledir
 

20) İZLANDA (48 BİN 70 DOLAR)

Grönland 'ın güneydoğusunda kalan Avrupa'da bulunan bir ada ülkesidir. İzlanda'nın gelir kaynaklarının arasında en büyük yeri sanayileşmiş balıkçılığa dayanan ekonomisidir. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yapılan Marshall yardımları sayesinde izlanda ekonomisi güçlenerek yükselen bir eğri çizmiştir.
 

19) ALMANYA (48 BİN 189 DOLAR)

Orta Avrupa'da bulunan Almanya dünyanın dört büyük ekonomisinden biri olarak adlandırılır. Japonya'dan sonra en fazla ihracat yapan Almanya'nın dış ticaret, endüstriyel üretim, otomotiv, gıda, tarım, hayvancılık ve turizm başlıca gelir kaynakları arasında yer alır
 

18) AVUSTRALYA (48 BİN 806 DOLAR)

Güney yarımkürede bulunan ve bir kıta ülkesi olan Avustralya'nın başlıca ekonomik gelirleri doğal kaynaklar, enerji ve gıda ihracatına dayanır. Altın, demir, çinko, kurşun, uranyum gibi birçok maden rezerv zenginliği bakımından ilk sıralarda yer alır.
 

17) İSVEÇ (49 BİN 678 DOLAR)

Kuzey Avrupa'da bulunan İsveç'in ekonomisi kereste demir ve hidroelektrik ihracatına dayanır.
 

16) BAHREYN (50 BİN 302 DOLAR )

Basra Körfezi'nde yer alan Bahreyn dünyada ilk ham petrol ihracatı yapan ülke olup ekonomisi petrol ve doğalgaz ihracatına dayanır.
 

15) HOLLANDA (50 BİN 846 DOLAR )

Batı Avrupa'da yer alan Hollanda Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden biri sayılmaktadır. Ekonomik gelirleri tarım, sanayi ürünleri, gemicilik ve bankacılığa dayanır.
 

14) SUUDİ ARABİSTAN (54 BİN 78 DOLAR)

Arap Yarımadası’nın en büyük devleti olan Suudi Arabistan'ın ekonomik gelirlerinin %90'ı petrol ihracatına dayanır .
 

13) A. B. D. ( 57 BİN 293 DOLAR )

Amerika kıtasının kuzeyinde yer alan Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük ticaret ülkelerinden biridir. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisidir. Yeraltı kaynakları bakımından zengin bir ülkedir.
 

12) JAPONYA (58 BİN 94 DOLAR )

Doğu Asya'da bir ada ülkesi olan Japonya dünyanın en çok ihracat  yapan ülkesidir. İhraç ettiği ürünler arasında motorlu araçlar, otomotiv parçaları, plastik, çelik vb. bunun gibi birçok ürün vardır.


11) İSVİÇRE ( 59 BİN 375 DOLAR )

Batı Avrupa'da yer alan İsviçre'nin zenginliği yurt dışındaki büyük markaları kendi ülkesine bağlayarak varlıklı bir ülke haline gelmiştir. Birçok insan ticaret ve finans sektöründe çalışır turizm de önemli gelir kaynakları arasında yer almaktadır.


10) SAN MARİNO (64 BİN 443 DOLAR)

Güney Avrupa'da İtalya Yarımadası'nda bulunan küçük bir ülkedir. San Marino gelirlerinin yarısını turizmden elde ederken aynı zamanda bankacılık, elektronik ve seramikçilik gibi sektörlerde de gelir kaynakları elde etmeyi başarmıştır.


9) BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ (67 BİN 696  DOLAR)

Ortadoğu'da Arap Yarımadası'nda bulunan Birleşik Arap emirlikleri'nin en önemli gelir kaynağı petrol ihracatıdır.


8) NORVEÇ (69 BİN 296 DOLAR )

Kuzey Avrupa'da bulunan Norveç'in gelir kaynakları petrol doğalgaz gibi doğal kaynakların yanı sıra, balık ve deniz ürünleri ihracatında da dünyada  Çin'den sonra ikinci sırada yer almaktadır .


7) İRLANDA (69 BİN 374 DOLAR )

Kuzeybatı Avrupa'da bulunan İrlanda bilişim ve eğitim sektörünün gelişmiş olan ülkeler arasında yer alır. İrlanda ticaret , sanayi ve yatırım odaklı modern bir bilgi ekonomisidir.


6) KUVEYT ( 71 BİN 263 DOLAR )

Arap Yarımadası'nda Basra Körfezi kıyısında bulunan Kuveyt'in başlıca gelir kaynağı petrol ihracatıdır.


5) BRUNEİ ( 79 BİN 710 DOLAR )

Güneydoğu Asya'da Borneo  adası'nda bulunan Brunei'nin başlıca gelir kaynakları doğalgaz ve petrol ihracatıdır.


4) SİNGAPUR ( 87 BİN 82 DOLAR)

Güneydoğu Asya'nın en küçük ülkesi olan Singapur'un sınırlı sayıda doğal kaynakları olmasına rağmen ticarete dayalı ekonomisi vardır. Turizm ülke için önemli gelir kaynakları arasında yer alır.


3) MAKAO (96 BİN 147 DOLAR)

Uzak doğu Asya'da Çin'in güneyinde bulunan küçücük bir ülke  olan Makao'nun ekonomisi turizm'e dayanır. Ülke ekonomisinin büyük bir kısmı da ülkede bulunan kumarhane gelirlerinden meydana gelmektedir.


2) LÜKSEMBURG (101 BİN 936 DOLAR)

Batı Avrupa'da bulunan Lüksemburg'un gelirleri hizmet ticaret ve finans sektörüne dayanır. Avrupa'da en önde gelen sigorta şirketlerinin merkezi halindedir.


1) KATAR (129 BİN 726 DOLAR)

Arap Yarımadası’nın doğusunda bulunan Basra Körfezi ülkesi Katar petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz üretimine dayalı ekonomisi ile 2022 yılında dünyanın en zengin ekonomisi haline gelmiştir.

.
Tüm Yorumları Gör (0)