> 'EN'ler (sıralama) > En hızlı kuşlar, dünyanın en hızlı hayvanı, dünyanın en hızlı kuşu hangisi? En hızlı 5 kuş

En hızlı kuşlar, dünyanın en hızlı hayvanı, dünyanın en hızlı kuşu hangisi? En hızlı 5 kuş

Eklenme Tarihi : 04-05-2021 18:11
Dünyanın en hızlı hayvanı bir kuş türüdür. Dünyanın en hızlı 5 kuşu videoda...

Dünyada var olan tüm canlılar aslında harika birer sanat eseridir. Karada, denizde ve havada canlıların var oluşu dünyanında varoluşu için çok önemlidir. Kimi canlılar çok yavaş kimi canlılar ise olağanüstü hızlıdır.

İşte dünyanın en hızlı 5 kuşu. .

5  Delice doğan                    160

Delice doğan, avcı kuşların zarif bir türüdür. Uçarken orağa benzer görüntüsü, uzun sivri kanatları ve kare kuyruğuyla tanınır. Besinlerini kızböcekleri gibi uçarken pençeleriyle yakalayıp yedikleri büyük böcekler oluşturur. Ayrıca küçük kuşları da havadayken yakalarlar. Yetişkinlerin üstü kurşuni-gri renklidir. Delice Doğan kuşu,  Koruluklarda ve yaygın küçük çalılılarda bulunurlar. Delice doğanlar yuva için kargaların ya da başka kuşların eski yuvalarını kullanırlar, 2 ila 4 arasında yumurta bırakırlar. Bu tür, Avrupa ve Asya'nın heryerinde bulunur. Uzun süre boyunca göçmen yaşarlar ve kış aylarında Afrika'ya göçerler. Delice Doğan saatte 160 km hıza ulaşabilir.

4        İğne Kuyruklu Ebabil Kuşu      180

Sibirya ve Asya’ nın kayalık tepelerinde yaşayan hızlı bir kuş türüdür. Kanatlarını çırparak hızlanan kuşlar arasında en hızlılardandır. Uzun kavisli kanatları ve kuvvetli bedeni olağan üstü hızlara çıkmasına yardım eder. İğne Kuyruklu Ebabil Kuşu, göçmen bir kuştur. Kışın başlangıcından önce Güney Asya ve Avustralya’ya doğru hareket eder. Kış bittikten sonra üreme alanlarına geri dönerler. Yuvalarını uçurumlardaki oyuklarda veya oyuk ağaçlarda oluştururlar. Hızlı metabolizmaları nesneleri diğer kuşlardan daha hızlı fark etmelerine ve daha hızlı düşünmelerine olanak tanıyor. Ebabil Kuşları,  böcekler , sinekler, arılar ve güveler gibi küçük uçan böceklerle beslenirler. Maksimum hızları saatte 180 kilometredir. Ancak bu hız ebabilin kanat çırparak elde ettiği düz uçuş hızıdır. Bu yönüyle düz uçuşta dünyanın en hızlı kuşu aslında bu ebabil türüdür.

3  Aksungur    (akdoğan)            210

Akdoğan ya da aksungur yüksek hızlı dalışları ve uzun sivri kanatları ile tanınırlar. Kanatları geniş ve sivridir. Kanat açıklıkları ise bir uçtan diğerine 130 cm kadardır. Akdoğanlar hızlı dalışları ile olağanüstü uçuş kontrolüne sahip olmalarıyla bilinirler. Kanatlarının konumunu değiştirerek hızlarını artırır veya azaltırlar. Genel yapısı büyük bir alaca doğan gibidir ancak  kanatları daha uzun ve kuyruğu daha geniştir. Kuzey Amerika adalarında, Avrupa ve Asya'da dağılım gösterirler. Çoğunlukla yerlidir ama bazı ak sungurlar üreme mevsimi dışında göçebedir. Genellikle yatay takip ile küçük memeli yaban sıçanı gibi avları yakalarlar.

Aksungurlar avını yüksekten yakalamak için dik şekilde dalış yaparlar. Saatte 210 kilometre hıza bu dalış sırasında ulaşabilirler.

2  Altın kartal (kaya kartalı)    320

Altın Kartal veya Kaya Kartalı, Kuzey Amerika'daki en büyük yırtıcı kuştur. Uzunluğu 66-100 cm arasındadır ve ağırlığı ortalama 6-8 kg arasındadır. Tüm yaşamları boyunca bir tek eşleri olur ve genellikle her yıl aynı yuvayı tercih ederler, genellikle zor erişilen yerlerdedir. Uçuşta görkemli ve zariftir. Uzun, geniş kanatları sayesinde altın kartal havada uzun süre kalabilir. 3500-4500 metre arası yükseklikte uçabilir. Aynı zamanda çok güçlü bir görüşe sahip ve avını çok yüksek mesafeden tespit edebilir. Kaya kartalı avını fark ettiğinde ona şaşırtıcı bir hızla dalar ve keskin pençeleri ile avını kolayca yakalar. Avlarına yükseklerden dalarak saldırırlar. Dünyanın en hızlı kuşlarından biri olan kaya kartalı dalış sırasında 320 km hıza kadar ulaşabilir. Kaya kartalı avcılar tarafından eğitilebilir. Kaya kartalları Kazak ve Kırgız göçerleri tarafından kurt avlamada hala kullanılmaktadır.

1  Bayağı doğan ( gökdoğan)          390

Bayağı doğan , gökdoğan ya da diğer bir adı ile  alaca doğan   oldukça yaygın bir  yırtıcı kuş türüdür. Antarktika hariç her kıtada bulunan en yaygın yırtıcı kuştur. Gökdoğanın gövde boyu 34 ile 58 cm arasındadır. Yaşamları boyunca tekeşlidirler ve her yıl aynı yuvalarına geri dönerler.  

Gökdoğan genel olarak orta boyda kuşlarla beslenir ama küçük memelileri,  kertenkele ve hatta böcekleri de avladıkları gözlemlenmiştir. Gökdoğan, avlarının daha etkin olduğu seher vaktinde ve alacakaranlıkta avlanır.

Diğer kuşların aksine bayağı doğanın güçlü bir kalbi ve son derece verimli akciğerleri vardır. Böylece dalış sırasında ulaştıkları yüksek hızda bile vücutları yeterli oksijene sahip olur.

Gökdoğanın avına doğru yaptığı dalış sırasında maksimum hızının anlık olarak 389 km’nin üzerine çıkabildiği tahmin edilmektedir. Bu hız gökdoğanı hayvanlar âleminin en hızlı türü yapmaktadır.

.
Tüm Yorumları Gör (0)