> Biyografi > Martin Luther King kimdir? Martin Luther King'in hayatı

Martin Luther King kimdir? Martin Luther King'in hayatı

Eklenme Tarihi : 18-11-2020 13:45
Martin Luther King hayatı kısa anlatımı videoda..

Martin Luther King'i kısaca tanımlayacak olursak bir yazar, papaz, İnsan hakları savunucusu bir yardımsever. Peki onu özel kılan özelliği nedir. Dünya çapında bu denli ünlü olmasının sebebini sizlerle paylaştık işte detaylar. .

Martin Ladır King Ocak 1929'da  ABD'de dünyaya geldi . Marhavs Kolejinde  Benjamin Meys isminde bir rektör olan bir yurttaş hakları savunucusundan etkilendi. Martin Luther King Teoloji Fakültesinden birincilikle mezun oldu ve sonrasında Felsefe doktorasını yaptı.

Martin, beyazların iş hayatı dahil hayatın genelinde siyahlara karşı haksız bir şekilde davrandıklarını gördü ve bütün yaşamı boyunca kendini siyahların beyazlara karşı eşit olduğunu savunmaya adadı. Irkların eşit olduğunu ve haksızlıklar karşısında şiddet olmadan bu eşitliği savunduğu için dünyada önemli bir isimdir. Bu yüzden 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştür.

‘’MONTGOMERY OTOBÜSÜ''

Martin'in en önemli boykotu Montgomery otobüs boykotudur. Rose Park isminde bir siyah bir kadın ülkedeki kurallar gereği Otobüste beyaz bir insana yer vermediği için tutuklandı. Bu olaydan sonra Otobüs boykotları başlamıştır. Martin Luther King, bu durumdan çok rahatsız olmuş ve Montgomery otobüs boykotlarına liderlik etmiş ve hatta bu eylemlerinden dolayı ciddi tehditler dahi almıştır.  

1963 yılında ‘’Bir Hayalim Var'' adlı ünlü konuşmasını yapmıştır. Bu protestolar sayesinde 1964 Yurttaş Hakları Yasası'nın çıkmasında büyük bir rol oynamıştır.

Martin, 1968 yılında beyaz sağlık çalışanlarının siyah sağlık çalışanlarına göre daha iyi şartlarda çalıştığından dolayı 3 Nisan günü Memphis'e gitti ve burada bir konuşma yaptı. 4 nisan sabahı Martin Luther King bulunduğu Motel'de suikaste uğradı ve henüz 39 yaşında hayatını kaybetti.
 

.
Tüm Yorumları Gör (0)