> Kim Buldu? > Nükleer Silahı kim buldu? Manhattan Projesi nedir?

Nükleer Silahı kim buldu? Manhattan Projesi nedir?

Eklenme Tarihi : 20-03-2022 13:59
Nükleer silah ne zaman bulundu? Atom bombası ilk kez nerede kullanıldı? Nükleer silahlanmanın başlangıcı...

Manhattan Projesi

İnsanlık tarihinin en yıkıcı gücü olan nükleer silahların başlangıcı, nükleer çağ'ı başlatan projenin ismidir Manhattan projesi. . .

1800'lerde kurumsal fiziğin gelişmesi ile birlikte atomun potansiyelinde ki enerjinin varlığı keşfedildi. Bu keşif üzerine o devirdeki bütün güçlü devletler, bu devasa enerjiyi açığa çıkartıp kullanabilmek için bilimsel çalışmalar yapmaya başladılar.

20 yüzyılın başlarına gelindiğinde ise bu enerjinin silah olarak kullanılabilme olgusu gelişti. Bu dönemde atom bombası, nükleer silah gibi kavramlar ortaya çıkmaya başladı. Dönemin en tehlikeli gücü Nazi Almanyası, bu gücü ele geçirerek dünyaya damgasını vurmak için çalışmalara başlamıştı.

Manhattan projesinin ilk tohumları Hitler Almanyasından kaçan Macar asıllı  Amerikalı fizikçi olaran Leo Szilard tarafından atılır. Leo Szilard, 1933 yılında atomun içindeki gücü ortaya çıkartan nükleer zincir reaksiyonu tasarladı. Yine kendi gibi fizikçi olan Enrico Fermi ile birlikte nükleer reaktör fikrinin patentini aldı. Leo Szilard 1930'lu yılların sonuna gelindiğinde atom bombası yapımının Nazi Almanyası tarafından her an gerçekleştirilebileceği ve bu tehlikenin büyüklüğü yüzünden Amerika, Kanada, İngiltere ve Fransa gibi birçok devlete mektuplar gönderdi. Lakin mektup yazdığı hiçbir ülke bu mektupları ciddiye almadı. Bunun üzerine Szilard, Almanya'da üniversitede hocası olan Einstein'a endişelerinden bahsederek, yazdığı mektubu imzalayarak yanında olması için ikna etti. Bunun üzerine dönemin Amerikan başkanı Franklin D. Roosevelt bu mektubu dikkate alarak Manhattan projesini başlattı. Projede görevlendirilmek üzere dönemin en iyi fizikçileri çağırılır. Proje bilimsel başkanı olarak Robert Oppenheimer hem çok iyi bir fizikçi hem de Amerika doğumlu olduğu için seçilir. 1942 yılında Nazi Almanyası  çok güçlenmişti. Projenin hızı arttırıldı

1942 yılından sonra çok gizli silah projesi olarak adlandırılmaya başlandı. Proje çok iyi parçalanmış çok bir iyi şekilde kamufle edilmişti. Projede başlangıçtaki 11-12 kişilik kadro dışında ne üzerine çalıştığını bilmeyen, birbirinden hiçbir şekilde haberleri olmayan yaklaşık 200. 000 kişi çalıştı. Manhattan projesinin içinde  aynı zamanda Kanada, İngiltere, Avustralya hükümetleri de  çalışmakta idi. 1944 yılına gelindiğinde ilk nukleer bomba üretime hazır hale gelmişti. Bu sıralarda Almanya artık savaşta zayıflamaya ve gerilemeye başlıyordu. Bu sıralarda Einstein dahil birçok bilim adamı projenin burada bitirilmesi gerektiğini savunuyorlardı. Fakat Roosevelt yapılan silahın sadece Amerika'nın gücünü ispatlamak ve gövde gösterisi amacıyla kullanılacağının teminatını vererek projeyi devam ettirmiştir. Roosevelt o dönemdeki gerçekten de bu silahı kullanma amacı taşımıyordu. 1945 yılına gelindiğinde ise Roosevelt'in ölümü sonrası başa geçen Henry Truman Japonya'yı durdurmak amacıyla bu bombanın kullanılma emrini verdi. Bu etapta projede çalışıp çalışan birçok bilim adamı projeden ayrıldılar. Bu çalışmalar sonucu iki tip nükleer bomba yapıldı . Biri radyoaktif uranyum elementinden yapılan diğeri ise uranyumdan üretilen plutonyum ile yapılan iki adet bomba elde edildi. 1945 yılının temmuz ayında Nevada çölünde iç patlamalı bir plutonyum bombasi patlatıldı. Bu test tarihe trinity testi olarak geçti. Bu patlamayı izleyen bir çok bilim adamı yarattıkları canavarın o an farkına varabilmişlerdir . Hatta Fizikçi Kennet Bainbridge o günkü test üzerine "hepimiz lanetlendik. " ifadesini kullanmıştır .

Bu projede yapılan iki bomba da 1945 Ağustos ayında Enola Gay uçağı ile Hiroşima ve Nagazaki’ye atılmıştır. İlk etapta 450 binden fazla insanın ölümüne daha sonra ise radyoaktif ettikinin verdiği hasarlar yüzünden ölen milyonlarca insanın hayatına sebep olmuştur.

Amerika  neden bu bombayı patlattı sorusu akıllara gelmiyor değil bunun üzerine 3 adet çıkarım yapılıyor. Birincisi ve resmi açıklama Japonların direncini kırmak. 2. sebep tamamen Pearl Harbor intikamı için, 3. ve en tutarlı çıkarım ise Amerika'nın süper gücünü ilan edebilmek içindi. İlk yapılan nükleer bombalardan sonra dünyada birçok ülkeye nükleer bombaları yapmaya başladı. İlk etapta Rusya'nın bu bombayı yapmış olması Rusya ile Amerika arasındaki Soğuk Savaşı'nda başlangıcı oldu. Sonuç olarak Manhattan projesinden sonra artık dünya ve dünya düzeni hiç  eskisi gibi olamadı. İnsanlık Bu proje ile dünyada  nükleer çağını başlatmış oldu.

.
Tüm Yorumları Gör (0)