> 'EN'ler (sıralama) > Türkiye'nin en büyük dolandırıcıları, Galata Köprüsü'nü satan adam, en büyük dolandırıcı kim?

Türkiye'nin en büyük dolandırıcıları, Galata Köprüsü'nü satan adam, en büyük dolandırıcı kim?

Eklenme Tarihi : 08-06-2021 18:17
Türkiye tarihinde en büyük dolandırıcılar.. videoda.

Kimi Galata Köprüsü'nü satmaya kalktı, kimi Cumhurbaşkanını bile dolandırmaya kalkıştı. Şeytanın bile aklına gelmeyecek fikirler ürettiler ve türlü türlü dolandırıcılık yolları denediler. İşte geçmişten günümüze Türkiye deki dolandırıcılar.


Güney Zobu bir diğer ismi ile (Raki)

Güney Zobu'nun dolandırıcılık icraatları dolar üzerineydi.

Dolar taşımanın yasak olmasından faydalanmak isteyen Güney Zobu, oldukça şık giyinir, lüks otellerde elinde ucuza satacağı yüklü miktarda dolar olduğu izlenimini yaratırdı. Kendisinden dolar satın olmak isteyen insanlarla sahte bir isim kullanarak otel lobilerinde  pazarlık yaptıktan sonra yüksek fiyatlar kırarak alıcının iştahını artırırdı.

 Güney Zobu  dolar dolu çantayı alıp getireceğini söyleyerek para dolu çantayı alıp arka kapıdan çıkıp giderdi. Kişi, dolandırıldığını anlayana kadar Raki kayıplara karışırdı. Dolandırılan kişiler, yaptıklarının kanunsuz olması nedeniyle polise başvuramadıkları için Zobu bu yöntemi uzun süre kullandı. Güney Zobu, 2021 yılında öldü.

 

Banker Kastelli

Abidin Cevher Özden, Kamuoyunda Banker Kastelli olarak tanındı. Türkiye'ye bankerlik iş kolunu ilk tanıtan ve aynı zamanda,  

Türkiye'de 1980'li yılların en geniş kapsamlı banker skandalının nedeni olan isimdir. Kendi müşterilerinin borç yükümlülüklerini yerine getirememesi ve Merkez Bankası'nın 1982 yılında yaptığı yeni düzenlemelerle

Banker Kastelli adı ile anılan skandal patlak vermişti. Orta sınıftan topladığı paraları alıp Cenevre'ye kaçmıştır.  

Skandal 1982 yılında o dönemde Başbakan Yardımcısı olan Turgut Özal'ın istifasına neden olmuştur. Banker Kastelli 2008 yılında kendi yaşamına son vermiştir.


Selçuk Parsadan

Selçuk Parsadan, dönemin başbakanı Tansu Çiller'inde aralarında bulunduğu birçok kişiyi, büründüğü sahte kimliklerle dolandırmakla bilinmektedir. 1995 yılında Emekli Orgeneral Necdet Öztorun adıyla Başbakan Tansu Çiller'i aradı. Seçimde subay arkadaşlarıyla birlikte çalışacaklarını söylemiş ve maddi sıkıntılarını aşmak için de 5. 5 milyar lira istemiştir. Paranın ‘Örtülü Ödenek'ten Parsadan'ın yanında çalışan kadına elden teslim edildiği bilinmektedir. Olayın dolandırıcılık olduğu üzerinden 5 ay geçtikten sonra anlaşılmıştır. Selçuk Parsadan 2006 yılında hayatını kaybetti.  

Eyüplü Halit

Eyüplü Halit, Türk tarihinin ün yapmış en büyük dolandırıcılarından birtanesidir. İstanbul'un işgal altındaki son günlerinde kendi karakolunu kurmuşdur. Rumları karakola çağıran Eyüplü Halit kendisini komiser olarak tanıtıp, çağırdığı kişileri ihbarcılıkla suçluyordu. Daha sonra da rüşvet isteyip bu insanları soyuyordu. Cezaevine düştüğü 1935 yılında hapishanede kasa hırsızı bir İtalyan ile tanışmış ve  Bu İtalyan hırsız sayesinde Mussolini’ye İtalyanca bir mektup yazmıştır. Antalya'nın  İtalya'nın hakkı olduğunu savunduğu için hapise atıldığını süslü sözlerle anlattı ve para sıkıntısı çektiğini belirtti. Mektubu yolladıktan bir ay kadar sonra İtalyan Başkonsolosu yanında getirdiği parayı Eyüplü Halit e para vermek için görüşmek istemiştir. Kimi kaynaklar bu parayı Eyüplü Halit'in aldığını kimi kaynaklar ise parayı alamadan dolandırıcılık olayının farkedildiğini yazmaktadır. Ayrıca Eyüplü Halit hapisten çıktıktan sonra 68 genç kadını evlenme vaadiyle kandırıp paralarını almıştır.

 

Sülün Osman

Bir zamanlar, İstanbul’un efsanevi dolandırıcısı olarak gazetelerde söz edilen Sülün Osman’ın asıl adı Osman Ziya Sülün’dür. Sülün Osman, Galata Kulesi, Beyazıt Kulesi, şehir hatları vapurları gibi şehrin birçok simgesini benzer yöntemle insanlara sattı. Sülün Osman, aynı yöntemle Galata Köprüsü'nü sattıktan sonra 1961'de yakalanarak hapse atıldı. Sülün Osman hapishanedeyken 1962 yılında mahkumlara 'Alınteri ile Yaşamak' konulu konferans verdi. Yaptığı röportajlarda insanların kısa yoldan para kazanma arzusunun akıl tutulmasına yol açtığını, kendisinin de bundan istifade ederek dolandırıcılıkta başarılı olduğunu söylediği bilinmektedir.  


Mehmet Aydın bir diğer ismi ile tosuncuk. 1991 doğumlu olan Mehmet Aydın  Ağustos 2016'da merkezi Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Çiftlik Bank adlı şirketi kurdu. Mart 2018'de şirketin saadet zinciri prensibiyle çalıştığı ve suç örgütü olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturmada Çiftlik Bank'a üye olan  130 bin kişiden topladığı ortalama 511 milyon lira ile Uruguay'a kaçtığı öne sürüldü. "Nitelikli dolandırıcılık" ile suçlanan Tosuncuğun Türkiye'ye iadesi için kırmızı bülten çıkarılmıştır. Ocak 2019'da Interpol'ün en çok arananlar listesine eklendi.

 

 

 

 

 

.
Tüm Yorumları Gör (0)