> Genel & Güncel > Yerli ve milli silahlarımız, Türkiye'nin yerli ve milli silahları, yerli ve milli askeri araçlar

Yerli ve milli silahlarımız, Türkiye'nin yerli ve milli silahları, yerli ve milli askeri araçlar

Eklenme Tarihi : 21-04-2021 19:03
Ülkemizin yerli ve milli silahları videoda...

Gelişen teknoloji hayatımızın her alanını etkilemesi ile birlikte silah endüstrisini de baştan başa yeniliyor. Türkiye yerli ve milli savunma sanayisini geliştirerek askeri gücünü artırıyor. Yerli füzeler ve insansız hava ve kara araçları geliştiren ülkemiz, geleceğin güçlü ülkeleri arasında yerini almaya hazırlanıyor. İşte Savunma sanayisinde Türkiye'nin  5 önemli yerli üretimi. .

ALTAY TANKI

Altay tankı Türkiye'de geliştirilen ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının modern ana muharebe tankı ihtiyacının karşılanması amacıyla 30 Mart 2007 tarihinde Milli Tank Üretim Projesi başlatıldı.  

ALTAY tankının 15 Ocak 2009 tarihinde başlayan tasarım sürecinin ana yükleniciliğini Otokar firması üstlendi. 3 km atış menzili ve 120 mm' lik 55 kalibre yivsiz top tercih edilen tank bu yönden de oldukça güçlü bir teknolojiye sahiptir. 4 kişilik mürettebatın bulunacağı tankın bilgisayar sistemi ise Aselsan tarafından üretilmektedir. Ağır tanklardan bir tanesi olup ortalama ağırlığı 60 tondur. -Azami hızı saatte 72 kilometredir. Toplam yapabileceği azami menzil kullanım, kullanıldığı yer ve bölgeye göre değişmekle birlikte ortalama olarak 450-460 kilometredir Zırhı kompozit bir zırh olup 3. nesil zırhlardandır.

ATAK HELİKOPTER

TUSAŞ Ana Yüklenici olarak, platform, sistem entegrasyonu, tüm projelerin üretim mühendisliğini ve ömür devri lojistik desteğini yüklenmiştir. İlk teslimatı 22 Nisan 2014 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına yapılan T 129 ATAK Helikopteri'nin,

Haziran 2020 itibarı ile yurt içinde toplam 57 teslimatı gerçekleştirilmiştir.
ATAK projesi çerçevesinde yüklenici firmaların görev dağılımı şu şekildedir

TUSAŞ: Program ve Sözleşme Yönetimi, Gövde Üretimi, Nihai Montaj, Uçuş Testleri, Eğitim, Entegrasyon, Lojistik Destek sağlamaktadır.

Aselsan: Görev Bilgisayarı ve Yazılımının Üretimi,  Silah Sistemleri Tedarik ve Entegrasyonu ile Elektronik Harp Kendini Koruma Sistemleri Üretimini yapmaktadır.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen ATAK helikopterinde Amerikan Honeywell ile İngiliz Rolls Royce'un ortak girişimi olarak ürettiği motor kullanılıyor.

Atak helikopterin Maksimum menzili 561 km Maksimum hızı ise 278 km/saattir.

TSK’nın son yıllarda envanterine kattığı T 129 ATAK helikopteri, hem tarruz hem de taktik keşiflerinde kullanılıyor.

BAYRAKTAR AKINCI:  

Bayraktar Akıncı, şu an Türk İnsansız Hava Aracı üreticisi Baykar Savunma tarafından geliştirilmekte olan, yüksek irtifa uzun dayanıklılığa sahip insansız silahlı hava aracıdır.

İHA'nın ilk motor testi  2019'da yapıldı. Diğer teknik testleri tamamladıktan sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Çorlu Hava Meydan Komutanlığı tesislerine taşındı. Aralık 2019'da, otomatik taksi ve kalkış sonrası İHA, ilk uçuşunu yaptı. 16 dakikalık süren test uçuşundan sonra başarıyla iniş yaptı. Akıncı, 400 kg  iç ve 950 kg dış yük taşıma kapasitesi ile birlikte toplam 1350 kg  yük taşıma kapasitesine sahiptir.  Akıncı'nın, azami kalkış ağırlığı 5. 5 tondur.  

Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapacaktır. Şavaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilecektir. Ülkemizde milli olarak geliştirilen hava-hava füzeleriyle donatılacak Akıncı ,hava-hava görevlerinde de kullanılabilecektir.  

HİSAR A:  

HİSAR-A Sistemi; üzerinde Arama Radarı, Termal ve Gündüz Görüş Kamerası ve Lazer Mesafe Ölçer'den oluşan Sensör Grubu, dik atış yeteneğine sahip hava savunma füzesi olan modüler yapıda bir sistemdir.

HİSAR; askerî üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacı ile sabit ve döner kanatlı uçaklara, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı kullanılan hava savunma füzeleridir.

HİSAR-A farklı platform entegrasyonlarına, değişen atış kontrol ve komuta kontrol altyapılarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır. Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, hareket halindeki birliklerin hava savunmasını sağlamak amacıyla hava tehditlerinin alçak irtifada tesirsiz hale getirilmesi görevini yerine getirmektedir. HİSAR-A Sistemi en gelişmiş teknoloji ile gelecekteki yeni ihtiyaçların ve özelliklerin ilavesine imkan sağlayabilecek yapıda açık bir mimariye sahiptir.

SOM FÜZESİ:

SOM Seyir Füzesi, TÜBİTAK in tasarladığı hedefe yüksek isabet yeteneğini haiz sabit kanatlı hava platformlarından atılabilen yeni nesil bir seyir füzesidir.

Füze kamuoyuna 4 Haziran 2011 günü İzmir Çiğli hava üssünde Türk Hava Kuvvetleri'nin 100. kuruluş yılı kutlamalarında teşhir edilmiştir. 2006'dan beri tasarlanan füze, Türkiye'nin yerli imkanları ile, kuşbakışı 180 km uzaklıktaki sabit ve hareketli hedefleri vurmak için ürettiği ilk füzedir.  

Füzenin üretim ve yurt dışı pazarlama iş sorumlulukları ise Roketsan'a yüklenmiştir.
SOM; her türlü hava şartında çalışabilen, yoğun şekilde korunan sabit ve hareketli kara ve deniz hedeflerine karşı geliştirilmiş güdümlü bir seyir füzesidir. 230 kg harp başlığı ağırlığına sahip füzenin toplam ağırlığı yaklaşık 600 kg’dır. Füzenin toplam boyu yaklaşık 4 metredir.

SOM Silah Sistemi; Türk Savunma Sanayinin seyir füzesi alanında geldiği son noktayı gösteren hali hazırda geliştirilmiş en önemli ürünüdür.

.
Tüm Yorumları Gör (0)