> Genel & Güncel > Dünya Kupası'nın Yapılacağı Katar

Dünya Kupası'nın Yapılacağı Katar

Eklenme Tarihi : 16-10-2022 09:50
Dünyanın en zengin ülkeleri arasında bulunan Katar nasıl zengin oldu? Katar bağımsızlığını ne zaman kazandı? Katar'ın önemli özellikleri nelerdir

Sadece Suudi Arabistan ile kara sınırı bulunan Katar'ın kuzeyinde İran Devleti doğusunda Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzeybatısında ise Bahreyn Devleti bulunmaktadır. Katar Devleti Arap yarımadasının doğusunda bulunuyor.  Katar yazın kurak ve nemli kışın ise az yağışlıdır. Katar 1850'li yıllardan 1915 e kadar Osmanlı egemenliği altında bulundu. 1916-1971 yılları arasında Britanya işgalinde bulunuyordu. Katar 1971 yılında bağımsızlığını kazandı ve bugün dünyanın en zengin 5 ülkesi arasında yer alıyor. Katar'ın en büyük gelir kaynakları petrol ve doğalgaz üretimine dayanıyor. 1960'lı yıllarda nüfusu sadece 50 bin kişi olan Katar'ın 2020 nüfus sayımlarına göre nüfusu 2 milyon 880 bin kişidir. Nüfusun büyük çoğunluğu İslam dinine mensuptur. Katar'a yabancı ülkelerden birçok göçmen gelmektedir. En fazla Nepal, Filipinler ve Hindistan'dan gelen göçmenler burada hizmet, inşaat  ve sağlık sektöründe çalışmaktadırlar. Ülkenin resmi dili arapça olsada fazla göç alması İngilizce dilininde yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır.
Katar'ın başkenti olan Doha ülkenin en kalabalık  ekonomi merkezi ve 8 belediyesinden birtanesidir.
Katar son yıllarda sosyal hayatta da oldukça hareketli ve birçok dünya yıldızını ağırlamaktadır. 22. kez düzenlenecek olan FİFA Dünya Kupası ilk kez bir Orta Doğu ülkesinde Katar'da gerçekleşmiş olacak. Ülkede Dünya Kupası yatırımları son birkaç yılda hız kazandı ve modern stadyumlar yapıldı. Bunlardan en önemlisi ise Dünya Kupası Finali'ne ev sahipliği yapacak olan 80 bin kişilik kapasiteye sahip Lusail Stadyumu'dur. Bu final maçı 18 Aralık 2022 de oynanacak bu tarih ayrıca Katar Ulusal Günü'ne denk gelmektedir.

 

 

.
Tüm Yorumları Gör (0)