> Biyografi > El Cezeri Kimdir?

El Cezeri Kimdir?

Eklenme Tarihi : 02-10-2022 09:26
Birçok buluşa imza atan İslam döneminin altın çağında yaşamış olan El Cezeri'yi ne kadar tanıyoruz? El Cezeri'nin kısa öz geçmişi...

Tam ismi ile İsmail Bin Er Rezzaz El Cezeri, İslam'ın yükseldiği dönemlerde ilk robotik çalışmalar yapan alim ve mühendis olarak bilinmektedir.  
El Cezeri 1136 yılında Cizre'de doğmuş ve yine doğduğu yer olan Cizre'de 1206 yılında hayatını kaybetmiştir. Diyarbakır ve Cizre'de yaşamış olan ünlü alim, birçok mekanik cihazın nasıl inşa edileceğini göstermiştir. Bu cihazlar arasında en ünlü olanı ise su saatidir.
Farklı araştırmacılar El Cezeri'yi tanımlarken ''Türk, Kürt veya Arap'' olarak tanımlamışlardır. El Cezeri ana dili olan Kürtçe'nin dışında Türkçe, Arapça, Farsça ve Latince bilmekteydi. Yabancı kaynaklarda El Cezeri İslam bilgini olarak tanımlanıyor.
El Cezeri, medreselerde fizik ve mekanik alanlarında eğitim almış ve Mardin Artuklu Sarayı'nda baş mühendislik yapmıştır.  
El Cezeri'nin ayrıca Selahaddin Eyyubi'ye de hizmet ettiği bilinmektedir. El Cezeri'yi kısaca tanımlayacak olursak bugünün otomatik makinelerinin temelini oluşturan mekanik ve sibernetik bilimlerinin temelini oluşturmuş bir mucittir. El Cezeri'nin ‘’Mekanik Hareketlerden Mühendislikte Faydalanmayı İçeren Kitap'' adlı eserinin içerisinde 50 dan fazla cihazın kullanıma dair bilgileri çizimlerle anlatmıştır. Günümüze kadar ulaşmış en eski eseri Topkapı Sarayı'nda bulunan ‘’Olağanüstü Mekanik Araçların Bilgisi Hakkında Kitap'' isimli eseridir.

El Cezeri'nin Mardin Kasımiye Medresesi'nde bulunan 3 boyutlu portresine Bilgitalizm youtube kanalımızın #shorts bölümünden ulaşabilirsiniz.  

https://m. youtube. com/shorts/2YGxCdk5vLU

 

.
Tüm Yorumları Gör (0)