> Kim Buldu? > Hubert Cecil Booth - Elektrikli süpürgenin mucidi ilk siparişi kimden aldı?

Hubert Cecil Booth - Elektrikli süpürgenin mucidi ilk siparişi kimden aldı?

Eklenme Tarihi : 18-11-2020 13:53
elektrikli süpürgeyi kim buldu? elektrikli süpürgenin icat aşamaları nelerdir? sorularının cevapları videoda..

Hubert Cecil Booth, 4 Temmuz 1871 yılında İngiltere''nin Gloucester kentinde doğdu. Gloucester Kolejini bitirdi sonra  1889 yılında giriş sınavını geçti Booth, Central Technical College'e   girmeye hak kazandı. inşaat mühendisliği ve makine mühendisliği alanında üç yıllık bir eğitim almıştır.

Okulu bitirdikten sonra Aralık 1892'de Londra''daki Messrs Maudslay Sons & Field''( mesırs madsliy sans field )ın çizim ofisinde inşaat mühendisi olarak işe başladı. Burada Londra, Blackpool, Paris ve Viyana''daki eğlence parkları için köprüler ve büyük dönme dolaplar tasarladı.

Ayrıca Kraliyet Donanması zırhlılarının motorları tasarımı üzerinde çalışmıştır.

1903'te Booth, Priday , Metford ve Company şirketinin 'in yöneticisi Francis Tring Pearce'ın kızlarından  Charlotte Mary Pearce   ile evlendi.

Hubert Cecil Booth ,Londra’daki St. Pancras istasyonunun lokantasında otururken vagonların nasıl temizlendiğini gördü.

Sıkıştırılmış hava ile çalışan makineler yardımıyla görevliler vagonları temizliyorlardı. Ancak bu makine kiri havaya uçuruyordu ve havaya kalkan toz ve kir tekrar sandalyeye geliyordu. Bunu gören Booth, bu sistemin yanlış olduğunu, makinelerin tozları emmeleri gerektiğini anladı.

Cecil Booth''un bu fikri, çevresindekiler tarafından mümkün görülmedi. Booth, hemen bir deneme yaptı. cebinden bir mendil çıkardı ve oturduğu deri koltuğun üzerine torba şeklinde koydu.
Ağzını beze dayadı ve hızla içini çekti.

Mendili eline aldığında koltuğa değen kısmının tozlarla kaplanmış olduğu görüldü.

Daha sonra bu sistemi geliştirdi ve “emici süpürge makinesi”nin ilk proto tipini o yıl içinde yapmayı başardı.

Booth, içten yanmalı bir motorla çalıştırılan büyük bir cihaz yarattı . Takma adı "Şişiren Billy" Booth'un ilk benzinle çalışan, atlı elektrikli süpürgesidir. Bu makine  bir kumaş filtreden bir pistonlu pompa tarafından çekilen havaya dayanıyordu.  Herhangi bir fırça içermiyordu.

Vacuum Cleaner Co. adlı bir şirket kurdu ve 25 Şubat 1902 günü, Booth, şirketini tanıtan ilk broşürleri bastırdı.

Makine binaya getirilemeyecek kadar büyük olmasına rağmen, çalışma prensipleri  günümüz elektrikli süpürgeleriyle aynıydı.

Bunu elektrikle çalışan bir model takip etti. Her iki tasarım da son derece hantaldı  ve at arabasıyla taşınması gerekiyordu. "Elektrikli süpürge" terimi ilk kez, Booth'un icadını pazarlamak için kurulan şirket tarafından, 1901 yılında kullanıldı

O dönemde, pek az evde elektrik bağlıydı ve emici süpürgenin fiyatı da herkesin alamayacağı kadar pahalıydı. Bu nedenle Booth, ürettiği makineleri satmak yerine bir temizlik servisi kurmayı düşündü.

Dört tekerlekli bir atlı arabanın üzerine akaryakıt ya da elektrikle çalışabilen çok güçlü bir emici pompa yerleştirdi. Bu pompa,  isteyen müşterinin evinin önüne kadar arabayla taşınıyordu. 230 metre uzunluğundaki hortum, birinci kat pencerelerinden birinden

binanın içine sokulduktan sonra tüm halı, perde ve döşemeler üzerindeki tozlar emiliyordu.  Booth, vakum makinelerinin gürültüsüyle ilgili şikayet edildi  ve çevreden geçen atlar ürküyor, arabacılar çok zor durumlarda kalıyorlardı. Hatta atları korkutmaktan para cezası aldı.  

1902 yılında İngiltere Kralı VII. Edward''ın "taç giyme törenleri"nde diz çökeceği halının çok tozlu olduğu görüldü.  

Bunun üzerine Booth''un süpürgesi gündeme geldi. Araba üzerindeki dev elektrik süpürgesi ile Booth''un yaptığı temizlik kralın çok hoşuna gitti. Ve ilk siparişi de böylece almış oldu.

Kraliyet ailesinin gösterdiği bu ilgi, Londra sosyetesine de yansımakta gecikmedi. İngiliz soyluları, bu yeni aygıtı yalnızca yararlı bir temizlik aracı olarak değil, aynı zamanda bir gösteri unsuru olarak da kabul ediyorlardı.

Booth, cihaza şeffaf bir hortum takarak çekilen pisliğin görülmesini sağladı. Sosyete mensubu kişilerin temizlenen pislikleridaha iyi görebilmelerini, böylece daha çok zevk alabilmelerini sağladı  

Cihaz, Kraliyet Donanması tarafından kullanıldı . Cihaz, bir ev aleti olarak uygun bir şekilde kullanılamayacak kadar büyük olmasına rağmen, tiyatrolar ve mağazalar gibi işletmelerde de kullanıldı.

Kraliyet Darphanesini temizlerken, makinesi madeni paralardan

büyük miktarda gümüş tozu topladığı ve onu boşaltmayı unuttuğu için  tutuklandı. Ancak hızlı bir şekilde serbest bırakıldı.

Booth, ilk patentlerini 18 Şubat ve 30 Ağustos 1901'de aldı.  

Goblin şirketi , Hoover'ın ev tipi vakum pazarındaki rekabeti kaybetmesine rağmen ,

fabrikalar ve depolar için her zamankinden daha büyük modeller üreterek, endüstriyel pazara odaklandı.  
Booth, hayatının ilerleyen yıllarında , ilk emişli temizleyiciyi geliştirdiğini anlatan Elektrikli Süpürgenin Kökeni adlı kısa bir kitap yazdı . 14 Ocak 1955'te, 84 yaşında İngiltere'nin Croyden kentinde öldü.

Booth'un şirketi, şimdi BVC, bugün bir pnömatik tüp sistemi üreticisi Quirepace  şirketi birimi olarak yaşıyor.

.
Tüm Yorumları Gör (0)