> Kim Buldu? > Josephine Cochrane - Yaşadığı hangi olaydan sonra bulaşık makinesini icat etti?

Josephine Cochrane - Yaşadığı hangi olaydan sonra bulaşık makinesini icat etti?

Eklenme Tarihi : 18-11-2020 13:52
Josephine Cochrane 1886’da ilk pratik bulaşık makinesini yapmıştır.

8 Mart 1839  yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin Ohio eyaletinde  dünyaya gelmiştir.

Cochrane, inşaat mühendisi John Garis ve Irene Fitch Garis'in kızıydı.

Babası John Garis, onu Indiana'daki özel bir liseye gönderdi. kız kardeşiyle birlikte Illinois eyaletine yaşamaya başladı  ve orada eğitimine devam etti, burada liseyi bitirdi ve mezun oldu.  13 Ekim 1858'de William Cochran ile evlendi ve bu evliliğinden 2 tane çocuğu oldu .

19. yüzyılda ABD'ndeki kadınların canını bulaşık yıkamak çok sıkmaya başlamıştı.

 Bulaşık yıkamanın kendi görevleri olmadığını düşünüyorlardı.

Bu tür işlerle uğraşmak yerine daha sosyal aktivitelere  zaman ayırmak istiyorlardı.  

Bu nedenle tuttukları temizlikçiler onların yerine bu görevleri yerine getiriyorlardı. Çok sevdikleri yemek takımlarına hizmetçilerin çok fazla özenmediklerinden şikayet ediyorlardı.

Cochrane yemek partilerine sık sık ev sahipliği yapan zengin bir kadındı. Kendisi hiçbir zaman bulaşık yıkamazdı.

Bulaşık yıkama işini  yapan hizmetçilere sahipti fakat hiçbir bulaşığı kırmadan bu işi daha hızlı yapabilecek bir makine olmasını istiyordu.  

  Bir akşam yemeği partisinden sonra, hizmetçisi bulaşıkların bir kısmını yıkarken parçaladı  ve bu yaşanılan durumdan dolayı  

       bulaşığı elde yıkamanın dışında ,  Cochran' ı daha iyi bir alternatif aramaya yönlendirdi.  

  Ayrıca yorgun ev kadınlarını yemekten sonra bulaşık yıkamaktan kurtarmak istiyordu.  O zamana kadar Hiç kimse bulaşık makinesini tam anlamıyla icat edememişti.

 “Eğer hiç kimse bir bulaşık makinesi icat etmiyorsa, o halde bende bunu kendi başıma yapacağım!” olarak söylediği bilinmektedir.

Birçok kadın bulaşık makinası yapabilmek için değişik fikirler geliştirdi.

İlk bulaşık makinesi Patenti,  1880 yılında Joel Houghton  tarafından alınmıştır. acak yaptığı icat bulaşıkları tam temizleyemiyordu.

Cochran yaratıcılık konusunda rakiplerinden bir adım öndeydi, bunun nedeni buharlı gemiyi icat ettiğini ortaya süren John Fitch'in soyundan geliyor olmasıydı.

Cochrane bulaşık makinesi üretmek için KitchenAid adında bir şirket kurmuştur.

 ilk pratik bulaşık makinesini Amerikalı Josephine Cochrane icat etmiştir . bulaşık makinesinin patenti 1886’de   Joel Houghton tarafından kendisine verilmiştir.
İcat ettiği makine basit bir sistemle çalışıyordu.  

Makinenin çalışma sistemi ; Alt kısımda yer alan iki silindir ile pompalanan su ve sabun, makinenin içinde bulaşıkların dizildiği raflara pompalanıyordu. Daha sonra yeniden pompalanmak üzere emici silindirler bu suyu çekiyordu.
 İlk önce bulaşıkların boyutlarını ölçtü. Daha sonra tel bölmeleri yaptı, her biri özellikle tabakların, fincanların ya da çay tabaklarının uyacağı şekilde tasarlandı. Bölmeler düz yüzeyleri bakır kazan içerisine itecek bir tekerlek içine yerleştirildi. Motor,sıcak sabunlu su kazanın dibinden yukarıya fışkırırken ve bulaşıkların üzerine düşerken,  tekerleği döndürüyordu.  

Arkadaşları bu durumdan çok etkilenmişlerdi.  Cochran arkadaşları  için de birer bulaşık makinesi yaptı ve ona  “Cochrane Bulaşık Makinesi” ismini koydular.

 Bu isim yayıldı ve kısa süre içinde (elenoy) Illinois’ eyaletindeki restoran ve otellerden bulaşık makinesi yapması  için istekler almaya başladı. 1893’te Chicago’daki Kolomb Dünya Fuarı'nda icadını gösterdi ve “çalışabilirliğindeki dayanıklılık ve uyumda en iyi mekanik yapım” ödülünü kazandı. Fuarda gazeteciler tarafından makinelerin tanıtılması üzerine daha çok tanındı. Makinenin pazarlamasını da kendi yapan  Cochran, pazarlamanın icat etmekten daha zor olduğunu söylemiştir.

 WhirlPool Şirketi tarafından yapılan KitchenAid araç gereçlerinin bir parçası haline gelen  Garis-Cohcrane Üretim Şirketi 'ni başlattı.
Cochran, 2006 yılında, bulaşık makinesini icat ettiği için 28 Aralık 1886'da yayınlanan 355. 139 numaralı patent için 2006'da Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne alındı.

 1913 yılında hayatını kaybetti  ve  Illinois Glenwood Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Josephine Cochrane diyor ki ;  

''Bilim İhtiyaçtan doğar''

.
Tüm Yorumları Gör (0)