Baird, 14 Ağustos 1888 – yılında İskoçya’nın Helensburg kentinde dünyaya gelmiştir.
Keşif merakı çocuk yaşlarda başlayan Baird, 12 yaşında, evine bir elektrik sistemi döşedi , ardından yoldayken arkadaşlarıyla konuşmasını mümkün kılacak ilk telefon santralini geliştirdi.
İskoçya'da Kraliyet Teknik Koleji’nde elektrik dersleri alan Baird, Glasgow Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği okudu.
Baird, 18 yaşındayken hareketli nesnelerin televizyonda yayınlanması sorunlarıyla ilgili araştırmalarına başlamış ve boş zamanlarında deneyler yaparak bunların üzerine çalışmaya devam etmiştir.
İlk denemelerinde pek başarılı olmamamıştır.
Birinci Dünya Savaşı sırasında eğitimine ara veren Baird, silahlı kuvvetlerde çalışmak istedi ama kabul edilmedi.
Başvurusu reddedilen Baird, Clyde Valley Elektrik Enerjisi Şirketi’nde çalışmaya başladı ancak sağlık problemleri işi bırakmasına sebep oldu.
Reçel fabrikası işçiliği dahil olmak üzere çeşitli işlerde çalışan Baird, nihayet 1922’de memleketi Sussex’e geri döndü ve burada tamirciliğe başladı. mütevazı hayatı, 50 yıldır düşlediği televizyon icadı üzerinde yoğunlaşma fırsatı vermişti.
1920 yıllarına gelindiğinde sinema popüler bir eğlence biçimiyken , Daha sonra sinemanın yerini radyo almıştır.
Baird , Sinema ve Radyoyu biraraya getirmeye çalışarak hareketleri görüntüleri uzağa aktarabilmek için çalışmalarına başlamıştı.
O yıllarda mekanik ve elektronik teknik olarak 2 farklı görüş vardı .
Parası olmadığı için ilk televizyonunu bir lavabo ve bir çay tenekesiyle yapan Baird, bir sonraki denemesinde dünyanın ilk çalışan televizyonunu yapmak için gerekli malzemeleri satın aldı.
Bir şapka kutusu, uyarlanabilir fan motoru , bisiklet farı ve görüntüyü iletmek için ise selenyum tüpü kullandı.
Baird tahta çubuklar arasına nakış iğneleri ve bal mumuyla tutturulan bir cihaz yaptı.
Bu denemeleri yaparken 1000 voltluk elektrik çarpması yaşadı ve kazayı elleri yanarak atlattı. Kazadan sonra ev sahibi, kendisinden yaşadığı yeri boşaltmasını istedi.
25 Mart 1925’te başlayan ve yaklaşık 1 ay süren
Londra’daki mağazasında televizyondan hareketli siluet görüntülerinin halka ilk gösterimlerini yaptı.
1925'te hayal ettiği gibi, “Stok ey Bill” (stak ivaybil) adını verdiği ilk ilkel televizyonda görüntü transmisyonunu da gerçekleştirerek ilk siyah beyaz televizyon görüntüsünü başarıyla aktarmıştır.
1927’de Baird, Londra ve Glasgow arasında 705 km’lik telefon hattı üzerinden uzak mesafe televizyon sinyali gönderdi ve dünyanın ilk uzun mesafe televizyon görüntülerini Glasgow Merkez İstasyonundaki Central Hotel’e iletmiştir.
1928’de dünyanın ilk renkli televizyon iletimini gerçekleştirmiştir.
Televizyondaki görüntü, renkli şapka giymiş Noele Gordon adındaki genç bir kıza aitti.
Noele Gordon, daha sonra başarılı bir televizyon oyuncusu olmuştur
Baird’in ilk ilkel TV’yi icat ettiği dönemde, BBC gibi yayıncılar radyoya odaklanmıştı.
BBC’nin TV yayıncılığına geçişi, 1929’da sınırlı bir kitleye ulaşan ilk deneme yayınıyla başladı.
Günde iki yayın kuşağında hizmet vermeye başlayan BBC televizyonu, ilk kuşakta haber, ikinci kuşakta ise müzik yayını veriyordu. Baird ın İcat ettiği televizyon sistemi ilk tamamen elektronik, renkli televizyon resim tüpüne sahip televizyondur.
Asıl başarısı gereken malzemeleri icat etmesi ile değil, icat edilen parçaları bir araya giterek yeni bir icat ortaya çıkarmasında yatıyordu.
İlk çalışan televizyon sistemini icat eden ve gösteren, aynı zamanda renkli televizyonu icat eden kişidir. Ayrıca televizyondan sonra infrared ışınlar üzerinde de çalışmalar yapmıştır.
Bugün bile bizleri ekrana kilitleyen icadı yapan Baird, Haziran 1946 da bir inme sonucu hayatını kaybetmiştir.
.