> Biyografi > Kleopatra kimdir? Kleopatra neden öldü? Kleopatra’nın hikayesi

Kleopatra kimdir? Kleopatra neden öldü? Kleopatra’nın hikayesi

Eklenme Tarihi : 07-05-2022 14:19
Kleopatra aslında kim? Kleopatra kaç yaşında öldü? Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın hayat hikayesi

Dünya tarihinin en güçlü kadın hükümdarlarından biri, hikayesi o kadar çok yazıya ve filme konu olmuş ki efsaneler ile gerçekleri ayırmak çok güç. Efsaneler neyi anlatırsa anlatsın Kleopatra akıllı, güçlü ve dirençli bir kadın. Erkek hükümranlığının en yoğun şekilde yaşandığı dönem ve coğrafyada  Mısır'ın son kraliçesi olarak tarihe imzasına altın harflerle atabilen bir kadın. . .

Kleopatra milattan önce 69 yılında Mısır'ın İskenderiye şehrinde doğdu. Kleopatra 300 senelik Mısır hanedanlıklarının son kraliçesidir. Kleopatra'nın Ailesi Makedonya kökenli idi. O dönemde Mısır'da hanedan aileleri Kleopatra'nın da içinde bulunduğu aile gibi Mısırca konuşmayan ,Mısır kültürünü benimsemiş ailelerdi. Kleopatra'yı diğer hanedan üyelerinden ayıran en önemli özelliği ise  Mısırca okuma yazma bilen tek Mısır kraliçesi olmasıdır.

Kleopatra çok donanımlı ve akıllı bir kraliçeydi. Yunanca, İbranice, aramice gibi 9 dil biliyor aynı zamanda kimya, siyaset bilimi üzerine çok merakı ve bilgisi olan, çevresindeki herkesi karizması ile etkilemeyi başarabilen bir kadındı. 22 yıl boyunca süren hükümdarlığı süresince hem kendi refah içinde yaşamış hem de halkının refah içinde yaşamasını sağlamıştır.

Kleopatra 14 yaşında iken annesi ölünce yardımcı hükümdar olarak annesinin yerine geçmiştir. Babası 12. Ptolemy ölünce o zamanki adetlere göre erkek kardeşi 13. Ptolemy ile evlenerek tahtı kardeşiyle paylaşmaya başlamıştır. 13. Ptolemynin de ölmesi üzerine diğer erkek kardeşi 14. Ptolemy ile evlenmiştir fakat bu kardeşi ile aralarında anlaşmazlıklar yaşandığı için  taht kavgaları baş göstermiştir. Bu kavgalar sonucu kardeşi Kleopatra'yı İskenderiye'den sürgün etmiştir. Bu süreçte 14. Ptolemy nin Suriye ye yardım etmesi  Roma İmparatorluğu’nu kızdırır . Roma İmparatoru Jul Sezar Mısır’ı  Roma'ya bağlı bir eyalet haline getirmek için Mısır'a sefer düzenliyor. Bu sefer sırasında Kleopatra, Sezar'la görüşme yaparak hem Mısırı eski sistemde yönetilmesi hem de ülkenin başında kraliçe olarak kendisi olması için ikna ediyor.

52 yaşında olan Jul Sezar o dönem 21 yaşında olan Kleopatradan çok etkilenir. Kısa bir süre sonra Kleopatra ile sevgili olurlar. Bu iki taraf için de karlı bir birliktelik olmuştur. Bu birliktelikten oğulları sezuryum olur. Jul Sezar Kleopatra'nın heykelini Roma daki Venüs tapınağına diktirir. Bu o dönemler de Romalılar tarafından hiç hoş karşılanmaz Kleopatra’ya Roma da bulunduğu dönemler de kraliyet fahişesi denilmesine sebep olmuştur. M. Ö. 44 yılına gelindiğinde Kleopatra için hayatının bütün akışını değiştiren olay yaşanır. Jul Sezar suikaste uğrayarak öldürülür. Bu olay olduğunda Roma da bulunan Kleopatra Roma dan kaçıp kendi ülkesine döner. Jul Sezar öldürüldüğünde Roma da iki taraf belirir ,Suikasti gerçekleştiren taraf ve Sezarin Ölümü bir ihanet olarak değerlendiren taraf. . .

Sezar’ın sadık komutanlarından Marcus Antonius ve Sezarin yeğeni Octavius güç birliği yaparak iktidarı ele geçirirler. Aralarındaki anlaşma üzerine içinde Mısır'ın da bulunduğu doğu toprakları Marcus Antonius un payına düşer. Kleopatranın gerçekten aşık olduğu ve ölümüne kadar sevdiği adam bu anlaşma üzerine topraklarına adım atar. Kleopatra ve Marcus Antoniusun birlikte sefahat içinde bir yaşamları olur. Bu birliktelikten iki  tane çocukları olsa da  Marcus Antonius Octavius un kız kardeşi ile evlidir. Kleopatra için karısından ayrılan Marcus Antonius  Octavius un bütün şiddetini  kendisine çekmiş olur. .

Marcus Antonius un doğu topraklarını iyi yönetemediği bahanesi ile Mısır'ı ele gecirir. Marcus Antonius bu savaşın sonunda kaybetmeyi gururuna yediremeyerek kendini öldürür. Marcus Antonius’un ölümünden sonra çocuklarının hayatı için Octavius ile görüşen Kleopatra Roma'ya bir köle olarak gideceğini öğrendiği zaman hızlı bir şekilde ölebilmek için yılan zehiri içerek hayatına son verir.

‌Kleopatra tarihin en güçlü kadınlarından biri  olmasına rağmen kaderinin bütün dönüm noktaları erkeklerin elinden olmuştur. Dünya düzenine biraz olsun baş kaldırabilmiş olması onu tarihte önemli bir sayfa haline getirmiş. Ondan sonra gelen nesiller arasında efsane ile gerçek arasında bir kadına dönüştürmüştür.

.
Tüm Yorumları Gör (0)