> Kim Buldu? > PET ŞİŞEYİ KİM BULDU? PET ŞİŞEYİ KİM İCAT ETTİ?

PET ŞİŞEYİ KİM BULDU? PET ŞİŞEYİ KİM İCAT ETTİ?

Eklenme Tarihi : 03-05-2022 23:00
Pet şişesi ilk olarak neden ve nasıl icat edildi? Pet şişeyi kim icat etti?

Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız pet şişelerin kim tarafından icat edildiğini hiç merak ettiniz mi?
Pet şişenin icadından önce plastiğin icadını incelememizde fayda var. 1982 yılında Alexander Parkes ilk insan ürünü plastiği imal etmiştir. Plastik imal edilmeye başlandıktan sonra sanayide çığır açacak buluşlar da ardı ardına gelmeye başladı. Pet şişe de bunlardan birtanesi. Gelin hep birlikte pet şişeyi icat eden kişinin hayatını ve icat aşamalarını inceleyelim.  
24 Ekim 1911 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan Nathaniel Wyeth, Pennslyvania Üniversitesi'nden makine mühendisi olarak mezun oldu. Dupont şirketine katıldığı zaman 1936 yılıydı ve saha mühendisi olarak Dupont'a katıldı. Emekli olana kadar (1976) bu şirkette çalıştı. Dupont şirketi kimsayal gazları kimya endüstrisine kazandıran Amerikan bir kimya şirketidir. Nathaniel Wyeth, 1963 yılında bu şirketin ilk mühendislik görevlisi ve ilk kıdemli mühendisiydi. 1967 yılında özellikle gazlı içecek firmaları için soda gibi basınçlı sıvıları plastik bir şişede saklayabileceği aklına geldi. Her mucid gibi ilk denemeleri birçok kez başarısız olduktan sonra plastiğin daha da güçlendirilmesine karar verdi. Bu başarısızlığı ''patlayan şişe'' problemi olarak adlandırmıştı. Nathaniel Wyeth, Deneylerini polipropilen ile yapsada polietilen tereftalat melzeme ile deneyini başarılı bir şekilde gerçekleştirdi ve 1973 yılında icadının patentini aldı.  
Polipropilen katı bir plastik olduğu için daha az sert ve daha esnek olan polietileni tercih etmiştir. Şeffaf bir malzeme ile içeceğin dışarıdan görünmesi sağlanıyor ve bu ürün tümüyle geri dönüşüme fırsat veriyordu. Poli kelimesi çok anlamına gelir ve birçok birim bir araya getirilerek oluşturulur. Bu icadın ardından gazlı içecek üreticileri cam şişe yerine artık daha dayanıklı ve şeffaf geri dönüşüm konusunda da daha avantajlı olan pet şişelere yöneldiler. Nathaniel Wyeth, 25 e yakın buluş yapmıştır fakat en önemli buluşu pet şişedir.
Bugün dünyada 1 dakikada yaklaşık olarak 1 milyon pet şişesi satın alındığını biliyor muydunuz?  
Ayrıca ABD'nde polyester halıların yarısında geri dönüştürülmüş pet şişeleri kullanılmaktadır.

.
Tüm Yorumları Gör (0)