> Biyografi > Vladimir Putin kimdir? Vladimir Putin’in hayatı

Vladimir Putin kimdir? Vladimir Putin’in hayatı

Eklenme Tarihi : 13-03-2022 13:14
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aslında kim?

Vladimir Vladimiroviç Putin 

Rusya federasyonu devlet başkanı, daha doğru bir deyişle Rusya Federasyonu'nun tek adamı Vladimir Vladimiroviç Putin kimdir

Putin'in ailesi ,çocukluğu ve gençlik yılları hakkındaki bilgiler sis perdesi arkasına gizlenmiş gibidir. Eldeki bütün bilgiler Putin'in kendi anlattıkları ile sınırlıdır çünkü Putin'in bilinen  çocukluk ya da okul arkadaşı yoktur.

Vladimir Putin 7 Ekim 1952 tarihinde o zamanki ismin Leningrad şimdiki ismi ise Sant Petersburg olan şehirde dünyaya gelmiştir. Annesi ev kadını babası ise İkinci Dünya savaşı gazisi ,bir fabrika işçisidir. İki ağabeyi de o dünyaya gelmeden ölmüştür . Maddi açıdan çok zor bir çocukluk geçirir.

Lise çağına geldiğinde KGB'ye girmeyi kafasına koyan Viladimir Putin başvuru için KGB'nin kapısına kadar gittiğini anlatır . Orada binaya bile giremeden kapıda ,KGB ye girmesi için önce üniversiteye gitmesi ve hukuk olması salık verilir.

Putin 1975 yılında Leningrad Üniversitesi hukuk bölümünden mezun olur. Mezun olduktan sonra ise KGB'ye girme hayalini gerçekleştirir. 1985 yılından 1989 yılına kadar Doğu Almanya'da görevli ajan olarak bulunmuştur. Putin bu yıllarda almancayı ana dili gibi öğrenmiş. Siyah kuşak judocu olabilecek seviyede  judo  yapmaya başlamıştır . Berlin duvarı yıkıldığında Doğu Almanya'da bulunan Putin, Sovyetler Birliği’'nin dağılması ile birlikte ülkesine geri dönmüştür.

1990 yılında Rusya'ya döndüğünde üniversite yıllarından hocası aynı zamanda hayatının birçok adımında akıl hocalığı yapan anotoly sobchak'in belediye başkanı olduğu Leningrad’ta belediye başkan yardımcılığı ve belediye konseyi dış ilişkiler komitesi başkanlığı yaptı. 1996 yılında sochak'in belediye başkanlığını kaybetmesine kadar Sant Petersburg yönetiminin çeşitli kademelerinde görev almıştır.

1997 ve 1998 yıllarına gelindiğinde Viladimir Putin devlet kademelerinin en üst basamaklarını üçer beşer tırmanarak devlet başkanlığı idaresi başkanı ve devlet başkanlığı denetim  idaresi başkanlığı görevlerini üstlendi. Boris Yeltsin’ in  özel kalem yardımcılığı görevini yapmaya başladı.

1999 yılına gelindiğinde Rusya'daki ekonomik sıkıntılar aşılmaz duruma gelmiş görünüyordu bu yıllarda  Putin görevlerindeki başarıları nedeniyle BorisYeltsin'in sağ kolu haline geldi. 1999 yılında Yeltsin istifa etmeyi planlıyordu kendisinden sonra görevi Putin‘ne verebilmek amacıyla onu başbakanlığa getirdi Boris Yeltsin'in istifası ile kısa sürede devlet başkanlığına geçti. 1999'dan beri de Rusya Federasyonu devlet başkanlığı görevini sürdürüyor.

Görevi devraldıktan sonra ilk işi bağımsızlığını almaya çalışan Çeçenistan meselesini halletmek için orduyu Çeçenistan'a gönderdi Grozni'yi günlerce  hiç durmadan bombalayarak, on binlerce sivil bu saldırılarda hayatını kaybetmişti. Bu saldırılar sonunda Çeçenistan teslim oldu. Putin, Çeçenistan'ın başına kendisinin himayesinde bir yönetici geçirdi.

Daha sonra ekonomi için hamleler yaptı. Fabrikaları devlete bağladı . Rus milyarderleri işbirliği yapmak zorunda bıraktı. İtiraz edenlere gözdağı verdi. Eski oligarklar yerine kendi  oligarklarnı yarattı. Ülkedeki özerk bölgelerin yöneticilerini kendi atamaya başladı . Seçimler sadece göstermelik yapılıyordu. Ülke içindeki mafya işadamlarını kendine bağladı. Ülkedeki ekonomik sorunlar çözülmeye başlayınca gözünü dışarıya dikti. 2008 yılında Gürcistan'a  girerek Abhazya-Güney osetya yı işgal etti. Daha sonra 2014 yılında Ukrayna topraklarındaki Kırım'ı sıcak denizlere ulaşabilmek  için işgal etti ve Rusya'ya bağlı federal bir ülke haline getirdi. Suriye'deki sorunlarda Esad'ın yanında durarak sıcak denizlere inme planını  bir adım daha gerçekleştirmiş oldu. 2022 yılının Şubat ayında Ukrayna'nın NATO'ya girmesini engelleyebilmek amacıyla ukrayna'yı tekrar işgal etti.

Bu kadar güçlü bir devlet başkanı olup acımasız olmamak mümkünmüdür. Putin'in görünenin ardında ona baş kaldıranların gözdağı vermek amacıyla uyguladığı yöntemler Rusya topraklarında  bir diktatörlük havası estirmektedir. Putin ülkedeki medyayı tamamen eline geçirmiş durumda ona muhalif olabilecek yayınların yapılması mümkün değil. Daha önce de birçok olayda muhalif olmayı denemiş yüzlerce gazetecide bir sebeple hayatlarını kaybetmişti. Bunları birkaç örnek vermek gerekirse gazeteci Ahmet Nabi Nabiyev, Pavel Klevnikol ve Muhalif milletvekili Boris Netson protesto yürüyüşü öncesi öldürüldü. Bunun gibi yüzlerce muhalif ya tek tek bir kazaya kurban gittiler ya da öldürüldüler. Bu ölümlere kimlerin sebep olduğu pek ortaya çıkarılamamıştır. Çeçenistan'ın işgali sırasında Rusya'nın hapishanelerdeki insanları çıkartarak Çeçenistan’nı işgal eden ordunun içine yerleştirdiği söylenir.

Sonuç olarak SSCB'nin yıkılışının ardından Rusya'yı tekrar toparlayarak büyük Rusya hayalini gerçekleştirmeye adım adım yaklaşan Putin öyle ya da böyle güçlü bir lider olarak günümüzde bile bütün dünyaya kafa tutmayı başarabilmektedir .

.
Tüm Yorumları Gör (0)