> Genel & Güncel > Rusya-Ukrayna Savaşı, Rusya-Ukrayna Askeri Güç Karşılaştırması,

Rusya-Ukrayna Savaşı, Rusya-Ukrayna Askeri Güç Karşılaştırması,

Eklenme Tarihi : 05-03-2022 20:16
Rusya Ukrayna Savaşı ne zaman başladı? Rusya-Ukrayna milletleri arasındaki farklılıklar nelerdir?

Rusya-Ukrayna Savaşı 24 Şubat 2022 tarihinde fiilen başlamış olsada aslında bu savaşın başlangıcından önce Rusya ve Ukrayna enerji krizleri başta olmak üzere pek çok kez fikir ayrılığına düşmüştür. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Ukrayna 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmişti. Rusya, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Ukrayna'yı her zaman kendine bağlı bir ülke olarak görmeye devam etmiştir.  

RUSYA-UKRAYNA ARASINDAKİ KARADENİZ FİLOSU SORUNU
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra ve Ukrayna bağımsızlığını kazandıktan sonra ilk yıllarda Kırım'da bulunan Karadeniz Filosu ile ilgili anlaşmazlığa düştüler. Öncesinde filonun ortak bir şekilde yönetilmesi kararlaştırılsada Ukrayna devriye gemisinin Odessa'ya yaklaşmasından dolayı Rusya ve Ukrayna savaşın eşiğinden dönmüştü.

RUS YOLCU UÇAĞI DÜŞÜRÜLMESİ OLAYI
Tarihler 2001 yılını gösterdiğinde Rus yolcu uçağının Ukrayna tatbikatı sırasında bir roketle vurularak düşürüldüğü bildirilmişti. Fakat bu olayı Ukrayna resmi olarak üstlenmemişti.  

Ukrayna-Rusya arasında çoğu zaman gaz sorunlarıda yaşanmıştır.  

KIRIM'IN RUSYA EGEMENLİĞİ ALTINA GİRMESİ
2014 yılına gelindiğinde Rusya, Kırım'ı ilhak etti ve iki ülke arasındaki sorunlar daha da derinleşmeye devam etti.  

2022 RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI
24 Şubat 2022 yılında Rusya, Ukrayna'nın topraklarındaki askeri hedefleri vurarak saldırıya başladıklarını duyurdu. Bu savaşın başlamasıyla yüzbinlerce sivil yaşadıkları bölgeleri terketmek zorunda kaldılar.  

Rusya-Ukrayna milletleri arasındaki farklılıklar;
Ukrayna topraklarında yaşayan insanların %77 si Ukraynalı %0,3 Ruslar geriye kalan insanlar diğer milletlere ayrılmaktadır.
Ukraynalılar, Ruslar ve Beyaz Ruslar Doğu Slav olarak adlandırılmaktadır.
Kültürel medeniyet çerçevesi oldukça farklıdır. Ukraynalılar (Polonya Lehistan vs. ) Ruslar ise (Hazar, Altınordu vs. ) kültürlerine yakındır. Ukrayna kelime anlamı: ‘Terkedilmiş ülke'dir.




 

.
Tüm Yorumları Gör (0)