Sansargiller Familyasına dahil olan bir memeli türüdür. Hayvanlar aleminde en yırtıcı en tehlikeli hayvanlar kategorisinde en üst sıralarda yer alır. Erkek bal porsuklari 9 ile 16 kilo arasında değişirken dişi bal porsuklarinin ağırlıkları 5 ila 12 kg 'dır.
Boyları yaklaşık olarak 1 metre olup esaret altında ölçülebilen ömürleri 24 yıldır. Erkek bal porsuğu yalnız bir yaşam sürdürür. Dişi bal porsuklari ile çiftleşmek dışında diğer bal porsuklari ile bir araya gelmezler. Yavru bal porsuklarinin bakımını sadece dişi bal posuklari gerçekleştirir.
Doğada hayatta kalabilmek için herşeyi yapabilen bu hayvanlar aynı zamanda alet kullanabilecek kadar zeki olabilmektedirler.
Günde 1 kg a kadar yiyecek tüketen bal porsuklari doğada buldukları hemen hemen herşeyi yiyebilmektedirler. Ağacı kökü, meyve, kuş, yumurta, böcek, kertenkele, kurbağa ve leşlerle beslenebilen bu hayvan en çok Afrika bal arılarının yaptığı bal ve larvalarla beslenmekten hoşlanır. İsmide bala olan bu düşkünlüğünden gelir.
Bal porsuklarinin bu kadar geniş bir beslenme alanının olmasının en büyük sebeplerinden biri zehirli hayvanların zehirlerine karşı bağışıklığı olmasıdır. Yüzlerce Afrika arısı tarafından sokulsa da ya da yılan yerken zehirinden bayilsada tekrar ayılıp yemeğine devam edebilmektedirler.
Bal porsuklarinin cesareti o kadar gelişmiştir ki 1 metrelik boyuna rağmen leopar, aslan, timsah ve zebralara saldirabilecek kadar cesurdurlar.
Sonuç olarak Bal porsuklari doğada hayatta kalmanın hakkını sonuna kadar verebilen ender hayvanlardan biridir.
.